Защо избираме лошите момчета?

Почти не познавам жена, която да не е била макар и за кратко, привлечена от така нареченото “лошо момче”. Дали като ученичка е харесвала тартора на класа, или като тийнейджър си е „падала“ по онова непослушно и привличащо неприятности момче, или вече млада жена не си е мечтала как би бил животът й с „онзи тайнствен младеж с пронизващия поглед, за когото се носят слухове, че има особени контакти с подземния свят“… Ако не сме имали реално подобно преживяване в живота си, то със сигурност в мечтите си сме разигравали сцени от „Красавицата и Звяра“, в които Той макар и звяр за другите, накрая се превръща в нашия блестящ и неповторим принц.

Всяка от нас има своята уникална реакция или представа спрямо отделен човек, при определени условия и в конкретно време. Кое определя какво ще се случи когато съчетаем тези неизвестни, не може да се каже еднозначно. Нашите мисли, реакции, желания и действия не могат да бъдат унифицирани, но все пак може да нахвърляме различни хипотези. Зад правените от нас избори, които някои наричат съдба, стои темпераментът ни, миналото, семейството, в което сме отрасли, ценностите, които сме приели, средата, способността ни да преработим или не отделни ситуации и още много различни фактори, които са индивидуални. И все пак може да разгледаме някои от възможните варианти защо избираме лошите момчета:

 • мислим си, че ние ще сме тази Жена, която ще го промени. С наша помощ Той ще се превърне в принца на мечтите ни, какъвто си го представяме. Нашето търпение, любов, приемане, ще му покажат, че светът е добър и той ще дойде на страната на доброто
 • дълбоко в себе си вярваме, че ние сме Принцесата, заради която Той сам ще поиска да се промени. “Да – казваме си – той е лошо момче, но до сега не е срещал такава като мен, заради която да се промени и да покаже най-доброто от себе си.”
 • лошите момчета ни дават позволение и ние да бъдем лоши. “Винаги съм била с добри обноски, отличничка в училище, усмихната, търпелива, разбираща и мислеща за другите. Е, да, ама сега съм с момче, което прави непозволени неща и това ми харесва. Забавно е, не се вписваме в общата картина на скучните хора. Щом той е лош, значи и аз мога да бъда.”
 • щом може да рискува и да бъде на ръба, то Той е уникален, мистериозен, потаен и привличащ. Докосвайки се до неговия свят и ние също ставаме уникални и обвити в привлекателна тайна
 • той е силен, в йерархията е над другите, може да прави и да има всичко, не чака да му го позволяват, значи ще ме пази и защитава, ще се грижи за мен и ще ме води.
 • отричаме очевидните му лоши страни и се правим, че не виждаме нещата, които той прави. Чуваме гласовете около нас: “Той не работи, а има големи възможности, с какво се занимава това момче? Има странни приятели. Погледът му е пронизващ, зениците са му разширени, често е нервен, да не би да взима наркотици? Обича да залага, сигурна ли си, че няма проблем с хазарта?” На всичко това отговаряме: “Не е вярно. Вие ми завиждате, защото съм щастлива и той ме обича. Нима никой не вижда, колко е прекрасен?!”
 • „Той ме видя, обърна ми внимание, когато бях незабележима за останалите. Възхищава ми се, боготвори ме и когато е с мен, светът е прекрасен и не съм сама.“

В книгата си “Жените, които обичат твърде много”, авторката Робин Норууд разглежда причините, поради които жените са привлечени от лоши момчета или от така наречените “трудни връзки”. Тя нарича тези момичета “жени, които обичат прекалено силно”. Разглежда изборите през призмата на нашето минало, на семейството, в което сме израстнали и родителските взаимоотношения, които сме имали за пример. Фокусира и на ролята, която има бащата, който е първият любовен обект на малкото момиченце. Авторката казва “Ние – жените, които обичаме прекалено силно, всъщност не вярваме на чувствата си, нито се оставяме те да ни водят. Затова и ни привличат опасности, интриги, трагедии и предизвикателства, от които други, с по-здраво и уравновесено минало, биха се опазили.”

Ето и някои от факторите, описани подробно в книгата, които според нея влияят върху тези избори, като тук няма да цитирам всичките:

 1. Не сте получили достатъчно родителски грижи и се опитвате да запълните косвено тази незадоволена нужда, като се превръщате в дарителка на обич, особено към мъже, които в някаква степен са нуждаещи се.
 2. Тъй като навремето не сте съумели да промените родителите си, или поне този, на когото особено държите, в сърдечни и любещи покровители, за каквито сте копнеели, изпитвате дълбоко разбиране към познатия тип емоционално безразличен мъж, когото вероятно ще се опитате да промените чрез любовта си.
 3. Основен мотив е страхът да не бъдете изоставена.
 4. Свикнала да не получавате любов в личните си взаимоотношения, вие сте решена да чакате, надявате се и се стремите да бъдете харесвана повече.
 5. Оценявате се пагубно ниско и дълбоко в себе си не вярвате, че заслужавате да сте щастлива. Напротив, смятате, че трябва да си спечелите правото да се радвате на живота.
 6. Отсъствието на необходимата сигурност в детството ви сега се проявява като отчаяна нужда да контролирате хората и ситуациите с оправданието, че искате “да сте полезна”.
 7. В една връзка живеете много повече в представата как би могла да се развие тя, отколкото с реалното ви място в нея.
 8. Ако сте привлечена от хора с проблеми, които трябва да се разрешат, или сте оплетена в несигурни, хаотични и болезнени ситуации, вие избягвате да поемете отговорност към самата себе си и да се съсредоточите върху собствените си проблеми.

Авторката е описала много варианти като предпоставка за нашия стремеж към “лошите момчета” и препоръчвам книгата на всяка жена, която се разпознава някъде или която дълбоко в себе си усеща, че това момче не е за нея. В повечето случаи тези връзки не носят нищо друго освен страдание. Разбира се, готови рецепти няма, както и няма точни класификации в живота. Но разбирането на нас самите, на мотивите, които ни движат към такива хора и ситуации, запалва фенера в началото на тъмната улица, за да освети пътя ни към по-смислен живот. А животът не е заради другия, бил той добър, лош, загадъчен или обикновен. Животът е заради самите нас и заради изборите, които ни правят щастливи.

Leave A Comment