Аз съм майка и още нещо

Чета прекрасните текстове на Мария и се смея от сърце. Животът с непрестанното му бързане става по-лек и го виждам от забавната му страна. Всъщност, животът наистина е забавен. Той е едно чудо, на което се радваме във всяка една минута, с всяко свое вдишване и издишване.
Едно от чудесата на живота е, че именно на нас жените, светът е дарил чудото на сътворението, на продължаването на живота. Ние жените сме СъТворци в тази вселена и това е неоспорим факт. Свещено е чудото на живота, свята е всяка жена, защото в нашите утроби се ражда живот и ние го продължаваме, дори понякога с риск за собствения си.
По никакъв начин не омаловажавам мъжете, разбира се, в тяхната роля на бащи, на тези които дават част от себе си, за да стане това чудо, но основният принос за мен е този на жената.
И може би именно тази отговорност, тази важна задача, тази гордост, която носим несъзнавано, ни прави толкова обвързани с аспекта – Майка. Майка – жената в чието тяло се заражда живота, която го пази в себе си 9 месеца до момента на раждането, жената която дава живот, без да мисли за себе си и без да се уплаши пред болката. Която бди над детето си, грижи се за това да е нахранено, нагушкано, да се чувства обичано, желано и в безопасност.
Не случайно майката е първия любовен обект на детето, та нали тя е неговият свят, тя е единственото, което то усеща, вижда, докосва. Детето не преживява себе си като отделен обект в първата една година, а липсата на майка му за неговата психика е равнозначно на смърт, на изоставяне. Не случайно връзката на тази първа любов, определя много от връзките в живота ни като големи. Майката е тази, която обича детето си безусловно, подкрепя го, окуражава го, пази го. Ако Мама ни е приела, обичала, грижила се е за нас, била е до нас в моментите когато сме били безпомощно бебе, то ние ще растем след това уверени, обичащи и сигурни в себе си и в другите.
За мен Майката е началото и края. Тя е не само конкретна фигура, тя е съвкупен образ, който свързвам с мека топлина, нежност, даване, любов, храна, защита, подкрепа, прегръдка, грижа, топла супа, вкусна торта, палачинки, приемане, безусловност.
Не случайно жените приемаме този аспект несъзнавано и даваме всичко това на нашите деца, на любимите ни хора, на животните, природата, даваме, даваме, даваме. Това е една от ролите, които приемаме и проявяваме с лекота, радост, желание и гордост. Тя е вътре в нас жените, тя е част от нас.
Но, искам да ви подсетя мили момичета, че ние имаме и много други аспекти в нас. Ние не сме само майки. В нас има съпруга, любима, дете, артист, писател, художник, лидер, редник, кокетка, приятелка, моден съветник, дизайнер, танцуваща, смееща се, забавляваща, управляваща и хиляди други лица, за които дори няма да се сетя сега докато пиша и едва ли ще успея да ги опиша.
Важно е да не забравяме, че Майката не е единственият аспект, който можем да проявим. Както твърди Юнг, психичното здраве на личността е когато изразяваме всичките й аспекти. Никой аспект не трябва да израства за сметка на другите.
Помислете дали не сте забравили някоя част от себе си, дали на всички давате свобода да бъдат видени, да бъдат изживени от вас, дали показвате на света и на себе си своята пъстрота и многоцветност.
Много майки осмислят живота си единствено чрез децата си. И един прекрасен ден разбират, че те са пораснали, имат свой собствен живот, тръгват по своя път и тогава на тяхно място остава една голяма празнина, която няма как да се запълни, защото някъде по пътя са забравили себе си. Да, ние жените даваме живот, раждаме своите деца, гордеем се с това, но не сме само това.
Не позволявайте да се изгубите в мечтата си за всеотдайната и съвършена майка. Не забравяйте, че ние сме тук, за да проявим най-доброто от себе си, ние сме на този свят, за да се грижим първо за себе си. Грижата, радостта, щастието струящо от една жена, обичаща и развиваща и реализираща себе си е нещо съкровено. А какво по-добро от това да дадем пример на своите деца какъв е смисъла на живота, какво представлява щастието, освен ние самите да им го покажем.
Всяка майка е щастлива, независимо дали го казва или показва, когато детето й е щастливо. Но и всяко дете се чувства прекрасно, когато вижда родителя си щастлив и грижещ се за себе си. Помислете, колко е различна да чуете майка си да се смее, да я видите да кокетничи, да бъде категорична, да се заявява и отстоява когато има нужда, да играе, да се забавлява, да се радва на моментите в живота си, да бъде различна, да бъде естествена.
Скъпи майки, във всяка от нас има по едно дете, което също има нужда от грижа. От грижата на самите вас като негови майки. Грижете се за него, давайте му пространство, позволявайте му да се изяви, бъдете грижовни към него, позволявайте си, обичайте се. Бъдете всичко, което искате. Пробвайте да бъдете такива каквито се виждате в мечтите си. Бъдете Майки на своите деца, но бъдете и всичко друго. Не забравяйте, че смисълът е в това да бъде цялостни, да бъдем различни, да живеем и да се радваме на живота.

Текстът е публикуван на сайта mamaninja.bg

Leave A Comment